Kawę pije prawie każdy z nas. Lubimy pić kawę sypaną, rozpuszczalną, z mlekiem, z bitą śmietaną itd. Parzymy ją w domu, w biurze, w kancelariach, w marketach, czy kupujemy z automatu. Każda inaczej smakuje. Dlaczego? Od czego zależy smak kawy? Postaramy się przybliżyć Państwu smak kawy ziarnistej. Ponieważ to jest jedyna słuszna kawa do picia.

Jeśli chociaż raz udało się poczuć zapach świeżo mielonej kawy, to nigdy tego nie zapomnimy. Zapach kawy ziarnistej jest obłędny, niezależnie od gatunku kawy. Dlaczego? Kawa w ziarnach ma bogatszy smak i aromat dzięki paleniu ziaren w bębnowych maszynach prażalniczych. Są to tradycyjne maszyny stosowane w małych wytwórniach kaw. Drugim aspektem jest przechowywanie takich ziaren kawy. Dobrze przechowane ziarna zachowują swój niesamowity aromat, który trochę traci w momencie zmielenia.

A jak wybrać odpowiedni dla nas gatunek kawy? Do wyboru mamy Arabikę, Robustę i inne mieszanki. Na opakowaniach kaw mamy podany kraj pochodzenia. Arbika to kawa o smaku łagodnym i aromatycznym. Dla niektórych może mieć lekko kwaskowaty smak, a czasami czekoladowy czy korzenny posmak. Posiada mniejszą ilość kofeiny niż Robusta, ale ma większą ilość olejków aromatycznych. Arabika stanowi 70% rynku kawowego. W naszym kraju Arabika największe sukcesy odnosiła za czasów PRL.

Robusta to kawa o ostrzejszym smaku i o większej goryczce niż Arabika. Mówi się, że jest gorszym gatunkiem, ale posiada swoje zalety. Najważniejszą zaletą tej kawy jest wyższa zawartość kofeiny w porównaniu z Arabiką. Robusta może mieć do 4% zawartości kofeiny, a Arabika jedynie 1,5%. Gorycz i wyrazistość Robusty są używane do równoważenia innych gatunków kawy. Bardzo często Robusta używana jest do zrównoważenia kompozycji smakowych mieszanek kawowych. Osobom potrzebującym mocnego rozbudzenia proponujemy mieszkanki Arabiki z Robustą. Dla bardziej odważnych proponujemy samą Robustę.

kawa ziarnista

Wływ na smak i aromat kawy ma także kraj pochodzenia. Konkretnie chodzi o warunki geograficzne w jakich rośnie kawa. Największym powodzeniem cieszą się kawy kolumbijskie, brazylijskie, indonezyjskie, etiopskie, gwatemalskie czy kenijskie. Wytrawny sprzedawca kawy opisze Państwu każdy gatunek kawy, jego pochodzenie, warunki klimatyczne, sposób palenia i przechowywania. Również rasowy barista powinien umieć odróżnić dany gatunek kawy. W domu sami możemy zaparzyć sobie dobrej jakości kawę ziarnistą w ekspresie.

Aromat kawy zależy w dużym stopniu od palenia ziaren. Producenci kaw podają na opakowaniach stopień palenia. Ziarna palone niezbyt długo uzyskają lekko czekoladowy posmak. Natomiast ziarna długo palone nadają się do włoskiego espresso, wydobywając cierpki i wyrazisty smak kawy. Często silne espresso musimy popijać wodą.

Nie należy zapominać o sposobie mielenia kawy. Rozróżniamy ziarna grubo, średnio i drobno mielone. Kawę ziarnistą mieliny bezpośrednio przed zaparzeniem. Inaczej pozbędziemy się zapachu i aromatu kawy. Jeśli chcemy zmielić sobie kawę ziarnistą na dłuższy okres to musimy ją dobrze przechowywać. Jak przechowywać zmieloną kawę? Przechowujemy w szczelnym opakowaniu ze specjalnym wentylem. Wentyl pomaga „oddychać” kawie. Innym sposobem jest przechowywanie w opakowaniach ze specjalnym korkiem, który pozwala na szybkie dozowanie kawy i zachowanie świeżości.

https://xn--zdrwko-dxa.com.pl/wp-content/uploads/2017/02/kawa.jpghttps://xn--zdrwko-dxa.com.pl/wp-content/uploads/2017/02/kawa-150x150.jpgRedakcjaporadnikirelakskawa,kawa ziarnistaKawę pije prawie każdy z nas. Lubimy pić kawę sypaną, rozpuszczalną, z mlekiem, z bitą śmietaną itd. Parzymy ją w domu, w biurze, w kancelariach, w marketach, czy kupujemy z automatu. Każda inaczej smakuje. Dlaczego? Od czego zależy smak kawy? Postaramy się przybliżyć Państwu smak kawy ziarnistej. Ponieważ to...serwis o zdrowiu i urodzie